Májusi hosszú hétvége a déli parton

Az idei május 1-je négy nap pihenőt hoz, ami májusban valódi ajándék. Ha a Balatonhoz indulunk, akkor sem fogunk unatkozni, ha nem tudunk megmártózni a tó vizében. A déli-parton például biciklitúra, piknik, sőt, krokodilok is várnak. Jó tudni: a korábbi Balaton7 helyett most a Nyitott Balaton programjain vehetünk részt.

Május 1. - Túra és majális

Nincsen május 1-je igazi majális nélkül, ez alól a Balaton sem kivétel. Siófokon, a hajókikötőben például hamisítatlan vásári forgataggal ünnepelnek már kora reggeltől. Ekkor rendezik ugyanis a BAHART Regatta Túraverseny első fordulóját, érdemes lesz tehát a vizet is fürkészni virsli és sörfogyasztás közben.

Ha más izgalomra vágyunk, borzonghatunk a település krokodiloktól nyüzsgő terráriumában.

Ha a közös ünneplés helyett inkább a természetet választanánk, vezetett túrát tehetünk a Nagyberekbe. A Balatonfenyveshez közeli, viszonylag könnyen teljesíthető kirándulást már csak azért sem érdemes kihagyni, mert a Fehérvízi-láp egy része csak most és csak vezetővel lesz látogatható. Nagyberek legértékesebb részének hívott lápvidék áthatolhatatlan nádasai és kis rejtett szigetei között récét, kárókatonát, más ritka madarakat figyelhetünk meg.

Ha még marad energiánk, a túra után éppen odaérünk a közeli Fonyódra, Rakonczai Viktor koncertjére, s előtte vagy utána visszapillanthatunk Berekre az alig három éve nyílt Várhegyi Széplátóból

TIPP! A Nyitott Balaton legjobb programjai között itt lehet keresni! 

Május 2. - Vízi(sportosan)

A hosszú hétvége második napját sportosan tölthetjük. Balatonföldváron egy parti piknikkel indíthatjuk a napot, utána barangolhatunk a kelta túra útvonalán, megnézhetjük az arborétumot, majd késődélután egy látványos windsurf-bemutató részesei lehetünk.

Ez a nap lesz a balatonlellei Balaton Boat rendezvénysorozat első napja is, ha tehát vitorlásokban szeretnénk gyönyörködni, érdemes idelátogatni. Ha tehetjük, iktassunk be egy kis borozást is, vagy sétáljunk el a rádpusztai Árpád-kori templomromhoz.

Ha nem elég az aktív időtöltésből, Siófok jó választás lesz. A városból induló Cinege-kerékpáros túrán megcsodálhatjuk a különleges szépségű horgásztavat, ha pedig a hajózás élményéből sem szeretnénk kimaradni, vitorlázni is indulhatunk.

Május 3. - Most már tényleg biciklizzünk!

Ha eddig nem tettük volna meg, most már tényleg érdemes biciklire pattanni és – ha nem is tekerünk körbe a Balaton körül, számos kerékpártúrára benevezhetünk. Vezetett túrával Szamárkőre indulhatunk, ha pedig egyedül vágnánk neki, akár kerékpárt is bérelhetünk, mondjuk Balatonfenyvesen.

Fenyvesről Balatonmáriafürdőt és környékét érdemes célba venni. Itt a kikötőben reggeli piknikkel várnak, s ha türelmesen tekerünk, nagyon szép túrát tehetünk a környéken. Kerékpározzunk el például a balatonkeresztúri kastélyhoz, vagy a balatonberényi Csicsergő-félszigetre, ahol számtalan vízimadár dalát hallgathatjuk meg.

Még több! Kerékpáros túrák a Balaton körül | Túratippek a Balatonnál - kerékpárral

Május 4. - Integessünk a völgyhídról!

Ha búcsúznunk kell a balatoni tájtól, akkor tegyük azt stílusosan. Május 4-én Balatonföldvárról egy gyalogos kirándulást tehetünk a Kőröshegyi völgyhídhoz, amelyen ezúttal szabad a pálya: szakértő segítséggel járhatjuk be a különleges épület belső szerkezetét, a túra végén pedig a magasból integethetünk vissza a Balatonnak.