4 napos majális az északi parton

Május elseje kapcsán egy igazán hosszú hétvégénk lesz, összesen négy nap kimenőt kapunk a hétköznapokból, tehát számtalan programot ki tudunk próbálni a Nyitott Balaton programsorozaton, amit talán még Balaton7 néven ismerhetnek a májusi Balatonozók.

Május 1. – Indítsuk éjszakai túrával!

Ha április 30-án útnak indulnánk, indítsuk a pihenést egy izgalmas éjszakai túrával Felsőörs környékén. A három kilométeres gyaloglásra elemlámpával, íróeszközzel és némi frissítővel készüljünk – a többiről a szervezők gondoskodnak. Az éjszaka májusfaállítással zárul – a másnapi majálisokra tehát már felkészülten érkezhetünk.

Kevésbé túrázó hajlamúak kezdjék már rögtön Füreden a 4 napos hosszúhétvégét a városi majálison.

A reggelt indíthatjuk a városi majálison, ahol igazi, nyolcvanas évekbeli retóhangulatot ígérnek. Modernebb hangulatért Alsóörse látogathatunk: itt a balatoni hajók ünneplik a szezonnyitást. A bátrabbak a tóba is bemerészkedhetnek, a strand ebben az időszakban ingyenesen látogatható.

Ha egy kis kultúrára vágyunk, átruccanhatunk Almádiba, ahol a délelőtt folyamán benézhetünk a templomok máskor zárt ajtajain. 

TIPP! Még több kulturális esemény a Balatonnál május 1-11. között

Május 2. – Fedezzük fel Füredet!

Balatonfüred mindig jó választás: akár a párunkkal, akár a barátainkkal, akár az egész családdal érkeztünk pihenni. Ha az előző napi izgalom még nem volt elég, érdemes a délelőttöt a közeli élményparkban tölteni. Míg a kicsiket mászókák és hintafal várja, addig a nagyobbak a mászófalon vagy a quadpályán tehetik próbára ügyességüket. Az egészen sportos formában lévők elkerekezhetnek egészen a félszigetig a tihanyi kerékpárúton, a 71-es mentén.  

TIPP! Fedezzük fel Tihanyt kerékpárral: túraleírás

Ha viszont passzívabban pihennénk, akkor sem kell messzire mennünk. A kikötőben egész délelőtt zenés piknikkel várnak bennünket, s ha az idő engedi, a közeli strandon lazíthatunk egy kellemeset. 

A mozgalmas délelőtt után mi sem esik jobban, mint napfürdőt venni a füredi strandon, vagy egyszerűen kiülni a mólóra és gyönyörködni a táj szépségében. Délutánra beiktathatunk egy kis kultúrprogramot: Silvio Monti olasz festőművész kiállítása többek között a '48-as szabadságharcunk nagy alakjait is megeleveníti – a füredi tárlaton Kossuth és Petőfi arcmásaival is találkozhatunk.

A reformkori hangulatot tovább élvezhetjük, ha ellátogatunk a Jókai Mór Emlékmúzeumba. Ha pedig már sétára indultunk, a Tagore sétányon a szezon elejére már remélhetőleg átadott ökoturisztikai látogatóközpontban balatoni halakkal randevúzhatunk minden mennyiségben. Ne hagyjuk ki a Szívkórház környékét sem, s bátran kortyoljunk a Kossuth Lajos ivókút vizéből is. A kúttól már csak egy ugrás a kikötő, ahol a napot egy kellemes sétahajózással, például a felújított Kisfaludy gőzőssel zárhatjuk.

Hétvégi GasztroTipp! 22. Jókai Napok és  Bableves főző verseny! 

Május 3. – Hagyományok és természet

Míg előző nap a városban néztünk körül, most ideje a természet és a néphagyományok felfedezésére indulni. Erre pedig a májusi Balatonnál talán nincs is jobb hely, mint Gyenesdiás. A helyi ökokalandpark akár kis-, akár nagycsaláddal igazán jó szórakozás, de a játékok jelentős részét felnőttek is használhatják, szóval nem feltétlenül kell magunkkal vinni a gyerekeket alibinek, ha éppen ökojátékkal szeretnénk felvidítani magunkat.

Ha komolyabb kalandra vágyunk, a közelben az agyaggalamb-lövészetet is kipróbálhatjuk, de persze akad békésebb program is. A település madárparkjában például a legtöbb hazai madárfaj szokásaival, külsejével, énekével is megismerkedhetünk.

Itt az ideje annak is, hogy vásárfiát vigyünk magunkkal a hétvégéről. Ne gondolkozzunk a szokásos panelekben! Gond nélkül lehet ez egy saját kezűleg korongozott ajándéktárgy Gyenesdiásról, vagy a szemünk láttára készült fújt üvegdísz Balatongyörökről. Györökről két ingyenes vezetett túra is indul a Nyitott Balaton ideje alatt május 1-jén és május 6-án

Május 4. – Múzeumi séta Keszthelyen

Ha már 3-án inkább Keszthelyre érkeznénk, ne hagyjuk ki a kerékpáros programot az Alphaparkban! A tavaszi vakáció utolsó napjára már érdemes olyan programot időzíteni, amelyik nem túlságosan megerőltető. Használjuk hát ki az utolsó órákat, és sétáljunk egy nagyot, például Keszthely nemrégiben felavatott főterén. Ha még marad időnk, persze itt is válogathatunk a különböző programok között. 

A Festetics-kastélyban a főúri életforma kellékeivel ismerkedhetünk, a Georgikon múzeumában pedig érdekes mezőgazdasági eszközöket, gépeket láthatunk. Az egyik legkülönlegesebb látnivaló mégis talán az old timer kiállítás. A 12 régi Cadillacet bemutató gyűjtemény a világon is szinte egyedülálló. Ugyanakkor Keszthelyen a nem szokványos múzeumok garmadáját találjuk, ezek a Hintómúzeum, Horrorárium és Kínzómúzeum, Nosztalgia és Giccs Múzeum, Erotikus Panoptikum, a Csigaparlament, Történelmi Panoptikum intézményei.