Balaton – a szerelmesek tava

Vidd el kedvesed egy Balaton körüli útra. Túrázzatok a dombokon, élvezzétek a friss Balatoni borokat, napozzatok a parton, sétáljatok a szebbnél szebb városokban vagy relaxáljatok a termálfürdőkben. Bemutatjuk milyen a Balaton kéz a kézben.

Szerelem, szerelem, szerelem … Az egész világon népszerűek azok a helyek, melyek a szerelemhez kötődnek. Természetesen ebből a Badacsony sem marad ki, hiszen a hegy déli lejtőjén a Szegedy Róza Ház felett találjátok a szerelmet hozó badacsonyi Rózsakövet, ahová a Badacsony tanösvényen is eljuthattok.

Fedezzétek fel a mesés várakat és kastélyokat a tó körül. Keszthelyen, a felújított, barokk Festetics-kastélyban és gyönyörű kertjében igazán romantikus környezetbe érkeztek. Kis időbe beletelik, mire mind a 101 szobát végigjárjátok, de megéri. A kastély mellett épült Vadászmúzeum ötszáz különféle trófeával, fegyver- és vadászeszköz-kiállításával egyedülálló az országban.

A tó körül több kilátót is érdemes felkeresni, ha csodás panorámára vágytok. A százéves Siófoki víztoronyból Tihanyra és mögötte a Badacsonyra is remek kilátás nyílik, ráadásul egy elegáns kávézóban folytathatjátok a beszélgetést a víztorony tetején.

A déli part romantikus kisvárosa Fonyód - májusban még az örök szerelem hétvégéjét is itt tartják. Persze, hol máshol? Hiszen a településen található a síron túl is tartó szerelem örök mementójaként a megújult Kripta villa, a magasparton pedig egyre több szerelmes pár pecsételi meg egy kedves kis lakattal szerelmi fogadalmát.

Sok meghitt város van a Balaton körül, de talán Tihany mindközül a legromantikusabb. A félsziget tele van meglepetésekkel: akár a természetre, kultúrára, akár népi hagyományokra vagy csak szép kilátással rendelkező étteremre, kávézóra vágyunk.

Hajózni a Balatonon szinte kötelező: a meghitt ringatózás, a sirályok és a távoli part biztosan közelebb hoz egymáshoz. Több helyen is lehetőség van vitorlás vagy elektromos hajó, evezős csónak bérlésére, de utazhattok menetrendszerinti hajóval és komppal is. Balatonfüreden könnyedén találtok szervezett sétahajótúrákat, sőt naplementetúrákat is.

A Balaton környékén fantasztikus borok készülnek. A Balaton egyben híres bortermő vidék, környékét érdemes ilyen szempontból is bejárni: Balatonfüred, Csopak, Badacsony, a Balaton-felvidék vagy a Dél-Balaton boraiban soha nem csalódunk. A friss, bizsergető újborokat családi pincészetekben, borteraszokon is megkóstolhatjátok, ahol gyakori, hogy a pohár és a helyi finomságokból kínált borkorcsolya mellé a tóra nyíló panoráma is jár.

A jó magyar termálvíz a Balatonnál is megtalálható. Siófokon, a Galerius Fürdőt kell csak felkeresni, ha termálvizes, szaunás lazításra vágytok. A Hévízi Tófürdő pedig kihagyhatatlan programpont az év bármelyik időszakában. A tó vize kellemes meleg, iszapja pedig reumatológiai csodaszer. Béreljetek két felfújható fánkot, és lebegjetek körbe a gyógyító vízen kéz a kézben, a liliomok között.