Balaton – a szerelmesek tava

Vidd el kedvesed egy Balaton körüli útra. Túrázzatok a dombokon, élvezzétek a friss Balatoni borokat, napozzatok a parton, sétáljatok a szebbnél szebb városokban vagy relaxáljatok a termálfürdőkben. Bemutatjuk milyen a Balaton kéz a kézben.

Fedezzétek fel a mesés várakat és kastélyokat a tó körül. Keszthelyen, a felújított, barokk Festetics-kastélyban és gyönyörű kertjében igazán romantikus környezetbe érkeztek. Kis időbe beletelik, mire mind a 101 szobát végigjárjátok, de megéri. A kastély mellett épült Vadászmúzeum ötszáz különféle trófeával, fegyver- és vadászeszköz-kiállításával egyedülálló az országban.

A tó körül több kilátót is érdemes felkeresni, ha csodás panorámára vágytok. A százéves Siófoki víztoronyból Tihanyra és mögötte a Badacsonyra is remek kilátás nyílik, ráadásul egy elegáns kávézóban folytathatjátok a beszélgetést a víztorony tetején.

Sok meghitt város van a Balaton körül, de talán Tihany mindközül a legromantikusabb. A félsziget tele van meglepetésekkel: akár a természetre, kultúrára, akár népi hagyományokra vagy csak szép kilátással rendelkező étteremre, kávézóra vágyunk. A partra keskeny lépcsősorok vezetnek, a Belső-tó partjáról elindulva pedig temérdek levendulától lila mezővel is találkozhatunk.

Hajózni a Balatonon szinte kötelező: a meghitt ringatózás, a sirályok és a távoli part biztosan közelebb hoz egymáshoz. Több helyen is lehetőség van vitorlás vagy elektromos hajó, evezős csónak bérlésére, de utazhattok menetrendszerinti hajóval és komppal is. Balatonfüreden könnyedén találtok szervezett sétahajótúrákat, sőt naplementetúrákat is. Egyes kikötőkben akár motorcsónakra is válthattok jegyet.

A Balaton környékén fantasztikus borok készülnek. A Balaton egyben híres bortermő vidék, környékét érdemes ilyen szempontból is bejárni: Balatonfüred, Csopak, Badacsony és a Balaton-felvidék boraiban soha nem csalódunk. Az északi dombokon bizsergető fehér borokat a  családi pincészetek. Gyakori, hogy a pohár mellé a tóra nyíló panoráma is jár.

A jó magyar termálvíz a Balatonnál is megtalálható. Siófokon, a Galerius Fürdőt kell csak felkeresni, ha termálvizes, szaunás lazításra vágytok. A Hévízi Tófürdő pedig kihagyhatatlan programpont az év bármelyik időszakában. A tó vize kellemes meleg, iszapja pedig reumatológiai csodaszer. Béreljetek két felfújható fánkot, és lebegjetek körbe a gyógyító vízen kéz a kézben, a liliomok között.