Családi programok a Balatonnál

A Balaton olyan hely, ami összehozza a családot – a főszezon előtt is. Olyan sok közös programot csinálhatunk itt a kalandparktól, a kerékpáros túrán át, az élményfürdőzésig, hogy felsorolni is nehéz. Így minden korosztály számára találunk bőséges szabadtéri programot a Balaton-parton, és a nagycsaládosok is sok-sok ideális pihenési lehetőség közül választhatnak.
 
Kalandparkok, témaparkok
 
gyenesdiási Ökokalandpark és a Zamárdi Kalandpark – könnyűtől az egészen extrémig – többféle nehézségi fokozattal épített pályáikkal a családokat akár egész napra is le tudja kötni. Nem kevésbé izgalmas órákat kínál a fűzfői BalatoniBob Szabadidő Park, ahol nyári bobon immár 2 pályán száguldhatunk le a dombról, akár éjjel is; a Sherpa Kalandpark, ahol a mászótornyot küzdhetjük le.
Rosszabb idő esetén sem kell lemondani a mókáról. Az élménymedencéket kínáló fürdőket – mint amilyen a siófoki Galerius vagy a Zalakarosi Fürdő – a gyerekek biztosan imádni fogják. Amíg a gyerekek felfedezik a medencéket és a csúszdákat, a szülők a szaunákban és gőzkabinokban lazíthatnak, és az is biztos, hogy a koktélbár kínálata sem okoz majd csalódást.
 
Családi kerékpározás a Balatonnál
 
Sokak kedvence a Balaton-parti bringázás. Ma már számtalan helyen bérelhetünk mindenféle méretű biciklit, és a kerékpárosbarát úthálózat is szinte teljesen ki van építve. Hogy miért olyan jó a Balcsi partján biciklizni? A válaszhoz ki kell próbálnunk.
 
TIPP! Kerékpáros túra a családdal igazán vidám program a Balaton körül. Összegyűjtöttük a legjobb kerékpáros útvonalakat. 
 
Balatoni időutazás

Nincs is erre jobb hely, mint a Szigligeti Vár, ahol a dicsőséges középkorba léphet be a várlátogató – és ezt nem csak a várhoz vezető kaptatón és a felújított véget nem érő lépcsősoron lépegetve élhetjük át, hanem a legújabb technikának köszönhetően több ponton is, hogy mást nem említsünk, a szemünk előtt robban fel a palota északi tornya egy nagy viharnak, jobban mondva egy villámnak köszönhetően.
Tipp – további várak, amik várnak a Balatonnál:
•    Csobánc vára,
•    Tátika vára,
•    Rezi vára,
•    Balatonszentgyörgyön a Csillagvár.

Állatparkok

A Balatonnál több helyen is megismerkedhetünk nemcsak az őshonos magyar háziállatokkal, de a hazai vadfajokkal is. Elsőre persze Salföld jut az ember eszébe, ahol a Nemzeti Park Majorjában mindemellett lovaglási lehetőség, illatos fűszerkert és felújított játszótér is várja a vendégeket, de jó tudni, hogy a keszthelyi Georgikon Élménygazdasága mellett a Keszthely és Gyenesdiás határában lévő Festetics Imre Állatparkban is találkozhatunk Magyarország erdeinek lakóival éppúgy, mint a méltóságteljes szürkemarhákkal vagy a lelkesen hápogó házi kacsákkal.
TIPP! További állati helyek a Balatonnál: a Kis-Balatonnál Kápolnapusztán bivalyokkal találkozhatunk, Balatonedericsen és Balatonlellén Afrika Múzeum várja az érdeklődőket. Gyenesdiáson a Keszthelyi-hegységbe vezető túrák kedvelt kiindulási helye a tavaly átadott gyenesdiási Természet Háza, ahol a környék élővilágával, természeti értékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók.
TIPP! Élő világ, élő hagyományok:
•    Szántódpuszta, ahol mintegy harminc épülete eredeti állapotban őrzi egy majorság képét.
•    Badacsonytördemic, ahol az ökoturisztikai látogatóközpontban bepillantást nyerhetünk a badacsonyi térség hagyományait meghatározó kulturális örökségbe.