Ízes Balaton: halak, borok és piacok

Nincs is annál kellemesebb dolog, mint egy fárasztó hét után a balatoni hétvégékbe beburkolózni, és élvezni a szabadtéri programokat, a kiváló balatoni bort, az ízes halakat, és kilátogatni a különleges helyi piacok valamelyikére.

A balatoni piacokon, bor- és gasztronómiai fesztiválokon jókedvű kofák, finom illatok, magukat kellető portékák és nem utolsó sorban nagyanyáink örökbecsű receptjei alapján készült házi finomságok hívogatják a vendégeket.

Ha Balaton, akkor hal és persze bor

„Vadat, halat s mi jó falat" – a klasszikus költeményből a halak és a jó falat  biztosan jellemző a Balatonra, ahol a gasztronómiai kalandozások egyik sarokköve az ízes balatoni hal. Közülük is a király a fogas süllő. Vadak tekintetében igazi tihanyi ínyencség a vaddisznóragu, Vonyarcon a lovagpecsenye, melyekhez természetesen az elmaradhatatlan balatoni borok társulnak.

TIPP! Hol borozzunk a Balatonnál? 
Balaton-felvidéken | Balatonfüreden és Csopakon | Balatonmelléken

Különleges piacok a Balatonnál

Gyenesdiásra érdemes kerékpárral érkezni, hogy a falu híres halpiacán is megforduljunk, és minimum szolid vitába keveredjünk egy-két kofával – ahogyan azt a hely szelleme megkívánja. Busát, keszeget, füstölt halakat, harcsát és pontyot kóstolhatunk a piacon, a helyi termékek közül szörpöket, lekvárokat és mézeket is válogathatunk a képzeletbeli kosarunkba.

A káptalantóti, híres „tóti piac", azaz a Liliomkert zseniális sajtosai mellett a gyenesdiási füstölthalas, a házi mártásos, a könyves, a vegakolbászos, a vintage ékszeres, és a pálinkás, no meg a kóstolófalatkák és a reggeli kelés és Tóti varázslatos hangulata miatt is kötelező program, ha már a vasárnapunkat a Balatonnál töltjük. Nagyobb erőfeszítés nélkül elérjük a falut Zánkáról, Tapolcáról, Badacsonyról. Jelige itt is: kerekezz! 

TIPP! Zseniális sajtfarmok a Balatonnál 

Az örök kedvenc, Tihany is büszkélkedhet egy nem mindennapi ökopiaccal, a Piac Placc-cal. A Piac Placc igazi bolhapiac, de a legnemesebb értelemben, ahol eszméletlen csülkös lángost, különleges lekvárokat, káli borokat, de porcelán autómodelleket, festményeket is vásárolhatunk. Annyi biztos, hogy jól be lehet reggelizni, és az ebédre valót is izgalmasan szerezhetjük be.

Csopakon szombat a piaci nap, ahol hihetetlen házi sütiket, soha nem hallott-ízlelt eceteket, a levendula szörpöt, sajtokat, és nem utolsó sorban fantasztikus mézeket – mint a mandula, meggy, medvehagyma – vásárolhatunk és kóstolhatunk. Ki ne felejstük a kóstolásból az igazi csopaki olaszszrizlinget, amit számos helyi pincében végigkóstolhatunk a kiadós reggeli-korai ebéd után. 

Még ennél is több különleges helyi piacot találunk a Balatonnál. Ezeket is érdemes felkeresnünk: 

Hévízen, Vonyarcvashegyen, Badacsonytördemicen, Köveskálon, Kapolcson. Vászolyon, Balatonfüreden, Nemesvámoson,  Balatonföldváron, Balatonbogláron, Fonyódon és Zalakaroson is.

TIPP! Még több bor és gasztronómia a Balatonnál 

Beach-food forradalom

Mi is az a beach-food?  ide sorolható minden olyan étel, amely gyorsan elkészül és néhány perc alatt ülve, vagy akár menet közben is elfogyaszthatjuk. Az elnevezés ugyan csak az utóbbi időben lett felkapott, de az ételekkel mindenki találkozott már a nemzetközi gyorsétterem láncok kínálatában a számtalan fajta hamburger, hot-dog, gyros és egyéb termékek formájában. A Balatonnál is jelen vannak ezek gyorsételek, de találkozhatunk néhány kifejezetten a tóhoz köthető fogással is - melyet szellemesen beach food-nak nevezhetünk -, elég, ha csak a lángost vagy a hekket említjük. Emellett a tó vonzáskörzetében is megfigyelhető egy fajta street food-forradalom, melynek ékes bizonyítékaként több helyen bukkanhatunk direkt erre specializálódott vendéglátóegységekre. És hogy mi a közös ezekben? Főszerepben a helyi, házi alapanyagok, friss saláták, a húsok pedig vaslapon, saját fűszerekkel vannak elkészítve, mindezekhez pedig saját recept alapján készült szörpök, kézműves sörök és helyi borok dukálnak.

Beach-food ajánló:

- Neked főztem, Zánka (nyitva: március 25-től)

- Paletta, Balatonboglár (nyitás: várhatóan május 1.)

- Télikert - Fröccsterasz, Keszthely (nyitva: folyamatosan)

+1:

- Káli Kapocs, Mindszentkálla (nyitva: a nyári hónapokban)