Balatoni élmények – ősszel is

Miért a Balaton a legjobb választás ősszel? Mert a nyár elmúltával is nyitva maradnak a Balaton régió kapui, amelyeken belépve jókedvű gasztrofesztiválokhoz, őszköszöntő kirándulásokhoz csatlakozhatunk, és még egy lazító fürdőzésben is részünk lehet. 2016 októberének öt hétvégéjén ajándékéjszakákkal, szervezett túrákkal, borkóstolókkal (pincetranszferrel), szüreti programokkal és a Nagy Borkereső Játékkal csábítja a régió a Balatonhoz a feltöltődni vágyókat.

Tartalmas ízekért, igazi hamisítatlan szüreti hangulatért igazán nem kell a szomszédba menni a Balatonnál. A régió hat borvidékén egymást érik a borünnepek, amelyek némelyikén még arra is lehetőség nyílik, hogy a szőlőszedéssel is megismerkedjünk. A gasztrofesztek előtt vagy után érdemes betérni egy-egy jó hangulatú, borozgatós-fröccsözős, a balatoni konyhát újragondoló és minden elemében frissességet hordozó bisztróba vagy borteraszra is!

A kulináris élvezetek mellett az aktív programokba is belekóstolhatunk a Balatonnál, mert semmivel sem összehasonlítható érzés az őszt idéző reggeleken egy nordic walking túrára indulni a tanúhegyek vidékén, jó társaságban, házi libatepertővel kísérve megkóstolni a 2016-os évjárat friss, ropogós újborait. Kellemes időtöltést ígér még egy kerékpáros kirándulás is vagy egy adrenalin-szint emelő délután a régió valamelyik kalandparkjában. A lényeg, hogy az ősz is a Balatonnál találjon bennünket!

Ha egy kicsit átfáztunk, a régió gyógy-, és élményfürdőiben garantáltan átmelegedhetünk, egy levendulateát kortyolgatva pedig garantáltan nem jut más az ember eszébe, minthogy milyen jó is ősszel a Balatonnál!

2016-ban már harmadik alkalommal maradnak nyitva az ajtók és kapuk a Balatonnál – ezúttal az októberi hétvégéken várja a régió az őszi Balaton, a kiváló borok és az autentikus balatoni ízvilág szerelmeseit. Kedvezményesen foglalhatunk szállást is: a csatlakozó szálláshelyek 2+1 vagy 3+1 szállásakcióval és bekészítéssel várják a vendégeket.

A nyitottbalaton.hu weboldalról letölthető borkuponokkal számos pincészetben vehetünk igénybe kedvezményeket. A welcome drink kuponok fogyasztás ellenében a következő pincészeteknél válthatóak be: Darnay pince, Borbély Családi Pincészet & Vendégház, Dobosi-Stier Borpince és Fröccsterasz, Folly Arborétum és Borászat, Fata Pince, Domaine Edegger, Söptei Pincészet, Gutman Borpince és Bor & Bringa, Buzás Szőlőbirtok, Hatod, Bacchus Apartman - Borbarlang Vinotéka, Salánki Családi Borpince, Kecskés Szilárd és Fia Pincészet, Szt. Kristóf Pincészet.

www.nyitottbalaton.hu

 

Egy kis ízelítő a programlehetőségekből:

Október 1-én megkóstolhatjuk Gyenesdiás ízeit! Izgalmas őszi gasztrotúrára várnak minket a Nyitott Balaton programsorozat idején: finom ételek és italok, szórakoztató programok, s az est is meglepetéseket tartogat! A Gyenesi Íz-lelő programhoz több helyi, de más-más hangulatú és kínálatú vendéglátóhely is csatlakozott. Minden helyen degusztációs menüvel és finom borokkal várják a vendégeket. Egy jeggyel több étterem kínálatát is megkóstolhatják az érdeklődők, étvágytól függően (www.gyenesdias.info.hu).

Jó hír, hogy a tavalyi ősz leglátogatottabb programját idén is megszervezik: október 2-án várják túrázókat Őszi Nyitott Balaton - Nyitott pincék teljesítménytúrán a Balaton Riviéra településein (www.balatonriviera.hu).

Halpaprikás, halászlé, töltött pisztráng, egyben sült süllő… soroljuk még? Az október a halaké a Balatonnál. A Siófoki Halfesztivál október 7-9. között harmadik ízben kerül megrendezésre Siófok Fő terén, ahol ezen a hétvégén természetesen minden a halról szól (www.siofokportal.com).

Badacsonyban október 8-9-én a Rizling Vakáció keretében Olaszrizling kóstoló lesz minden résztvevő pincében, sok-sok különleges borral, nyereményjátékkal és egyéb meglepetésekkel (www.badacsony.com).

Finom kenyérillat csalogatja az érdeklődőket az először megrendezésre kerülő Hobby Pékek Találkozójára október 8-án a gyenesdiási Darnay Pince, rendezvénypajta és piknikkert (www.gyenesdias.info.hu).

Számos településen kóstolhatjuk meg az ősz ikonikus alapanyagából, a sütőtökből készült ételkülönlegességeket. Balatonalmádiban október 8-án adnak arról tanúbizonyságot, hogy a tök nem egy unalmas zöldség, hanem nagyon finom és tápláló étel. Az Almádi Tökfesztiválon ráadásul igencsak szórakoztató  dolgokat készíthetnek belőle a résztvevő családok. Ezen a hétvégén még Balatonboglár-Szőlőskislakon és a balatonkenesei Tájházban is csatlakozhatunk a tökünnepekhez.

Badacsonyban vezetett esti Holdfénytúrához csatlakozhatunk október 15-én. Az ingyenes túra az este is gyönyörű, sejtelmes és romantikus Badacsonyra, a Kisfaludy-kilátóhoz visz fel. A baglyok hangjai végigkísérik a vállalkozó kedvű túrázókat a szűk hegyi utakon.

Gyülekező: Szegedy Róza Ház Irodalmi és Bormúzeum (Badacsony, Kisfaludy út 17.), útvonal: Szegedy Róza-ház – Kisfaludy-ház – Rózsakő – Hertelendy-emlék - Kisfaludy-kilátó. Jelentkezés a badacsonytomaj@tourinform.hu címen.

Október 15-én egy másik tanúhegyre is túrázhatunk: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szervezésében egy Szent György-hegyi kiránduláson vehetünk részt – a Haláp „duplavulkános" bazalttúra különleges élményt ígér. Fontos tudni, hogy a találkozó időpontja: 11:30, helye: Tapolca, vasútállomás és előző nap 16.00 óráig van módunk jelentkezni a túrára (www.bfnp.hu).

Szigliget idén is otthont ad az ikonikus Süllőfesztiválnak – 2016-ban az október 23-i hétvégén a hagyományokhoz híven ismét bemutatkoznak a helyi borászok, lesz kézműves vásár és a színes programok között a gyermekek sem fognak unatkozni – mindezt az őszi színekbe öltözött Balaton parton. És persze ne feledjük, a hegy ormán októberben is mindenkit vár a Szigligeti Vár!

Jó tudni, hogy a Nyitott-Balaton programsorozat ideje alatt 20% kedvezmény a Helikon Kastélymúzeum összes kiállítására érvényes kombinált belépőjegy árából.